Ett kalkonrecept

På juldagen åt vi kalkon (enligt engelsk tradition) och jag kom då att tänka på en historia om ett kalkonrecept som berör släkten.
Såvitt jag minns var det så här.

Min morbror Rolf Klingberg var under ett antal år VD för Kronfågel, som föder upp och säljer kyckling mm. En gång under denna tid, troligen 1977, utlyste Kronfågel, som en del av en reklamkampanj för kalkon, en tävling om bästa kalkonrecept. Mamma såg detta, och tyckte det skulle vara roligt att delta. Hon brukade inte steka kalkon och hade inget speciellt kalkonrecept, men hon tittade i sina kokböcker och med sin matlagningsvana skrev hon ihop ett recept. Pappa bidrog också genom att säga att kalkonen skulle penslas med apelsinlikör. Men eftersom hennes bror var VD tyckte mamma att det inte skulle se så bra ut om hon vunne, så hon skrev min bror Tomas namn på receptet och skickade in det. (Tomas bodde då ännu hemma.)

Några veckor senare ringde Rolf till mamma, och sade att han tittat på resultatet av deras pristävling och sett att Tomas vunnit tredje pris!
Han förstod naturligtvis sammanhanget. Men han trodde inte att tävlingsjuryn hade provat att laga till receptet, och det hade ju inte mamma heller. Dessutom hade mamma inte sparat receptet, så hon var tvungen att be Rolf om en kopia. Men sedan lagade hon till kalkon efter sitt eget recept då och då under många år.

Jag minns inte vad Tomas fick för pris; kanske en kalkon?

Nu är det länge sedan mamma, eller någon annan av oss, använde hennes recept. Men för den som är sugen att prova finns en kopia här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *